De BIM-manager is de initiator en manager van alle BIM-projecten in de organisatie. De BIM-manager is verantwoordelijk voor het initiëren en opstellen van beleid en het creëren van randvoorwaarden binnen de organisatie om projecten met BIM uit te kunnen voeren. De BIM-manager zet het leer- en veranderproces in de organisatie en de bouwketen in gang en verdeelt taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden op gebied van BIM binnen de organisatie.
Meestal wordt de rol van BIM-manager vervuld door een bouwtechnisch directeur, bedrijfsleider, algemeen directeur of businessunitmanager van een bouwbedrijf. Hij/Zij heeft nauw contact met de projectleiders, BIM-regisseur of BIM-coördinator en sleutelfunctionarissen bij ketenpartners.
Competenties en eigenschappen
De BIM-manager beschikt over leidinggevende, communicatieve en organisatorische competenties op strategisch niveau. Hij/zij is is in staat om een leer- en veranderproces in beweging te zetten en om het bouwproces op een hoger plan te brengen door procesinnovatie en informatiemanagement te integreren. De BIM-manager is visionair ingesteld en beschikt over de bevoegdheden om veranderingen in gang te zetten. Maakt tevens raamwerkafspraken over communicatie en afstemming met ketenpartners voor alle fasen van het bouwproces.
Wat doet een BIM Regisseur
Dit is een vraag die gesteld wordt door vele Project Managers & Tendermanagers betrokken bij grote projecten wanneer ze hun projectteam gaan samenstellen.
In een notendop: Een BIM-regisseur is een ervaren professional die, de BIM processen, het beleid, de technologie en de mensen, binnen een project aanstuurt! Laten we hier eens wat dieper op ingaan. We beginnen met 3 belangrijke vragen;
Wat moet ik zoeken in een BIM Regisseur?
De ideale BIM-regisseur is een natuurlijke leider. Het is de BIM-kapitein die het ontwerp team volledig begrijpt, faciliteert en aanstuurt. Tevens is hij volledig verantwoordelijk voor de belangrijkste troef van alle, de mensen! Hij kent van elk teamlid zijn BIM-rol en verantwoordelijkheden. De BIM-regisseur moet ook een sterke technische achtergrond hebben zodat hij een goede gesprekspartner is met de stakeholders van het project, de site-ingenieurs, de projectmanager en de opdrachtgever.
Naar mijn mening staat de BIM-regisseur op hetzelfde niveau als een Design Manager. Daarom moet deze rol ook worden ingevuld door een ervaren ingenieur of architect met relevante werkervaring. Iemand die engineering en ontwerp taken heeft uitgevoerd en de technologie met de werkmethodieken begrijpt die nodig zijn om het ontwerp te maken, controleren en vrijgeven.
Het is belangrijk dat de BIM-regisseur on-site ervaringen heeft met aannemers zodat hij inzicht heeft in de dynamiek van het Ontwerp versus Uitvoering! Deze persoon zal communicatief vaardig moeten zijn zodat hij de BIM gerelateerde problemen tussen belanghebbenden kan oplossen volgens het BIM-Plan. Deze persoon is het gezicht van BIM.
Ik las eens dat een goede leider niet iemand is die je ‘vertelt’ hoe zaken te doen, maar iemand die je ‘laat zien’ hoe het gebeurd! De BIM-regisseur moet begrijpen hoe de uitwisseling van informatie tussen alle betrokkenen werkt, niet alleen de processen , maar ook de technologie erachter en inspringen wanneer nodig.
De BIM-regisseur moet een sterke communicator zijn. In de huidige markt van grootschalige infrastructuurprojecten waar we te maken hebben met vele onderaannemers met een breed scala aan specialisten en ontwerpteams moet het iemand zijn die effectief met hen kan communiceren zodat ze gaan samenwerken! BIM gaat over open communicatie en transparantie van de informatie; Wij zijn hier om samen te werken voor het gemeenschappelijke doel; Het maken van dit project en het succes als een team.
Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van een BIM-regisseur?
Zoals hierboven vermeld is de BIM-regisseur het ‘focal point’ voor alle BIM gerelateerde problemen tijdens het project en is verantwoordelijk voor het beheer van alle BIM processen. De BIM-regisseur is volledig verantwoordelijk voor het toezicht op en beheren van alle aangelegenheden betreffende de BIM en moet ervoor te zorgen dat zij effectief het project steunen. Om dit te kunnen uitvoeren moet de BIM-regisseur worden betrokken in de vroege fase van het project. Het is essentieel dat de onderstaande zaken bij de start van het project geregeld zijn.
- Geeft het BIM-plan duidelijk weer aan welke BIM eisen het project dient te voldoen en is komt deze overeen met de Informatie Leverings Specificatie (ILS) van de opdrachtgever.
- Geeft het BIM-plan duidelijk antwoord op de: wie, wat, waar, hoe en waarom van BIM voor dit project?
- Zijn alle betrokkenen, intern en extern, bewust van hun BIM-rollen en BIM verantwoordelijkheden?
- Is er behoefte aan een BIM introductie / training per rol voordat men aan de slag kan?
- Hebben alle belanghebbenden de benodigde hardware / software, middelen en vaardigheden om te leveren wat noodzakelijk is voor dit project?
- Zijn alle BIM processen en procedures duidelijk beschreven.
We gaan nu een paar weken ‘verder in de tijd’. Het BIM-plan is goedgekeurd, de belanghebbenden hebben scherp wat er van hen verwacht wordt…., wat doet de BIM Manager nu?
De BIM-regisseur neemt de teugels van de BIM processen in de hand en moet ervoor te zorgen dat iedereen doet wat zij geacht worden te doen. Bijvoorbeeld tijdens het ontwerpvergaderingen zal hij/zij de Clash meetings leiden. Tevens zal hij/zij ervoor te zorgen de gevonden Clash een ‘probleemeigenaar’ krijgt zodat dit ontwerpissue opgelost wordt. De BR zal altijd controleren of het ontwerpissue daadwerkelijk is opgelost. Het is zijn verantwoording dat de uitvoering een ‘BIM-gevalideerd’ ontwerp krijgt. De ontwerpissues moeten eruit zijn.
Dus de BIM-regisseur is ook de BIM-politie, en ervoor zorgen dat alle processen worden gevolgd zoals vereist. De BR moet de ontwerp risico’s beperken voordat ze grote problemen in de uitvoering worden.
Wat zijn de uitdagingen van een BIM-Regisseur?
Jongleur. Dat dekt de lading volledig. De BR begint met 3-4 gekleurde ballen om vervolgens de overgang naar fakkels te maken.
Het is een uitdaging om effectief te multi-tasken. Het coördineren van een integraal ontwerpteam met soms tegengestelde belangen en een grote differentiatie aan BIM-skils zorgt ervoor dat er maximaal beroep gedaan wordt op zijn communicatieve eigenschappen. Een voorbeeld hiervan is de voorwaarde om de oplevering met behulp van een Coins container uit te voeren terwijl de uitvoering allen maar gefocust is op het ‘maken van het werk’. Het is de verantwoording van de BIM-regisseur om aan alle stakeholders duidelijk te maken dat men over ‘de schutting’ van het eigen werkproces blijft kijken en dat het ontwerp ‘integraal’ moet worden uitgevoerd. Ook al heeft dit tot gevolg dat er meer werk voor het ‘eigen’ team is… maar dat het 2x zoveel voordeel heeft voor het ‘andere’ team.
Communicatie is van essentieel belang en de BIM-regisseur heeft de uitdaging van identificatie en het verzamelen van relevante BIM informatie. Dit impliceert dat hij/zij;
- De kennis moet hebben om te begrijpen welke informatie relevant is;
- Het benaderen van de interne en/of externe teamleden die over deze informatie beschikken;
- Het overtuigen dat de teamleden informatie moet toevoegen als het nog mist;
- Het overtuigen om de informatie over te dragen. Soms zijn niet alle teamleden ‘team players’.
Vervolgens moet hij/zij over de technische know-how beschikken om de beschikbare informatie correct te laten verwerken door het team van BIM specialisten zodat er 3D, 4D en 5D modellen komen die meerwaarde hebben voor uw project.
De volgende vragen zal een BIM-regisseur moet kunnen beantwoorden:
- Heb je de laatste ontwerpen gebruikt, wat is de status en versienummer van dit ontwerp?
- Voldoen deze ontwerpen aan de ILS?
- Heeft de ontwerper wijzigingen doorgevoerd die van invloed kunnen zijn op de integriteit van het BIM-Model? Heeft u een sterke en gezonde relatie met de teamleden zodat zij u tijdig zal informeren wanneer dit gebeurt?
De BIM-regisseur zal veel uitdagingen gelijktijdig aan moeten gaan. Echter….,hij/zij kan nooit de focus op de ILS de verliezen en de vier pijlers van BIM (Processen, Beleid, Technologie en Mensen).
Het is een hogedrukpan en kunnen omgaan met stress is van vitaal belang. kalmte, de juiste houding en een evenwichtige geest is van fundamenteel belang wanneer er zich problemen voordoen en iedereen gefrustreerd is op BIM … dus op u! Als er zaken mis gaan geven Ontwerpers, met liefde, de aan schuld het bouwteam, en de bouwteam deelt dezelfde liefde voor het ontwerpteam. BIM is het scharnierpunt en nu kunnen er 2 dingen gebeuren.
- Alle stakeholders keren zich tegen het BIM proces en voordat u het zich realiseert hebben we te maken met een verliesgevend project waar de ontwerpen volledig ‘out off sync’ zijn.
- OF het kan worden omgekeerd in een geweldige kans om te laten zien hoe een goed geïmplementeerd BIM-proces, door een bevoegde BIM-regisseur ondersteund door een sterk BIM-team, kan helpen in het herstellen van vertrouwen tussen deze stakeholders en de ontwerpissues op te lossen. Het kan helpen inzichtelijk te krijgen waarom planningen vertragen; snelle en betrouwbare hoeveelheden te leveren en nog veel meer.
Organisatie is essentieel, De BIM-regisseur moet weten wie? Wat? Hoe? Waar? en het waarom van elke taak van BIM.
De BIM-regisseur is een persoon die begrijpt, faciliteert en aanstuurt (personen) die effectief en efficiënt BIM-processen implementeert (technologie) volgens de Informatie Leverings Specificatie (beleid) in een zeer dynamische omgeving.
De uitdagingen kunnen worden samengevat met multi-tasking, samenwerken, communiceren, bemiddelen, verzachten & regisseren. De rol van de BIM-regisseur moet niet worden onderschat; Hij/zij zal om moeten kunnen gaan met toenemende druk, snel en effectief reageren wanneer nodig, een kapitein die BIM-boot in de goede richting stuurt met de juiste snelheid.
De 4 pijlers van BIM: mensen, processen, beleid en technologie!
Tot slot is de ideale BIM manager een doorgewinterde professional met sterke technische en leidinggevende vaardigheden. Deze persoon is een “doener” niet een prater, een persoon met een pro-actieve en positieve houding. Een persoon die beschikt over de kennis om te begrijpen wat echt kan worden bereikt met het BIM-Model.
Voor dit artikel zijn diverse bronnen geraadpleegd. Naast eigen ervaring is gebruik gemaakt van informatie van Het nationaal BIMplatform, Practical BIM, What Revit Wants, en andere online informatie bronnen.