Afgelopen maandag 20 en dinsdag 21 januari organiseerde BAM Infraconsult de eerste wereldwijde BAM Dynamo Hackathon 2020. Een event waarbij BAM-ontwerpers uit verschillende landen hun slimme hoofden bij elkaar steken om binnen korte, vastgestelde tijd tot een creatieve oplossing te komen voor een Digital Design case.
De Hackathon vond plaats in het BAM-huis in Gouda. De 8e etage werd daar omgetoverd tot een ware Hackathon space. Zo’n 25 BAM-collega’s uit Nederland, België, Duitsland, Ierland en Engeland gingen de uitdaging met elkaar aan om met behulp van Dynamo – software waarmee je aan de hand van algoritmes ontwerpprocessen kunt automatiseren en versnellen – een Digital Design case te ‘kraken’.
Waarom een hackathon?
We vroegen het aan Erik van Eck, integraal ontwerpleider en programmanager Digital Design. ‘We hebben binnen BAM veel kennis en kunde in huis die we graag meer met elkaar willen delen. Sterker nog, die moéten we meer met elkaar delen. Om winnende tenders op te stellen, hebben we elkaars vakmanschap hard nodig’, stelt Erik.
‘Nu is het vaak zo, dat we in de waan van de dag van project naar project vliegen en dan is er niet altijd voldoende tijd om rustig na te denken over innoverende oplossingen. Tijd is dus een belangrijk element. Met de traditionele manier van ontwerpen, kunnen we in de beschikbare tijd bijvoorbeeld maar één variant doorrekenen. Door het proces te optimaliseren loopt de doorlooptijd terug en kunnen we meerdere varianten berekenen en daaruit de beste optie halen voor onze klant.’
Een ander doel van procesoptimalisatie is dat verschillende onderdelen van een ontwerp beter op elkaar aansluiten, als er in een van de onderdelen een wijziging optreedt. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerp van een brug dat uit verschillende onderdelen bestaat, zoals een landhoofd en een brugdek. Die ontwerpen worden door verschillende personen gemaakt. Als blijkt dat het brugdek dikker moet zijn, dan heeft dit invloed op het landhoofd. Met Dynamo kunnen de ontwerpers koppelingen bouwen tussen de ontwerpactiviteiten, zodat alles automatisch wordt doorgerekend en waar nodig wordt aangepast.’
‘Het doel van deze Hackathon is dus het bijeenbrengen van alle design experts binnen BAM en als een hechte community onze Digital Design processen optimaliseren, zodat we sterk onderbouwde en ‘winnende’ adviezen kunnen geven aan onze klanten. En zo die voorsprong houden op onze concurrenten. Maar ook om elkaar op persoonlijk vlak beter te leren kennen, zodat we elkaar in de praktijk makkelijker benaderen met vragen.’
Welke opdracht kregen de deelnemers?
Erik: ‘We hebben de deelnemers gevraagd om zelf een onderwerp uit de praktijk te kiezen, die zo dicht mogelijk bij het eigen werkveld ligt, én waar ze tot nu toe nog geen oplossing voor hebben, maar wél een oplossingsrichting. In Internationale teams zijn ze gedurende 48 uur met de eigen case aan de slag gegaan. We hebben bewust de deelnemers gemixt. Frisse blikken zorgen voor nieuwe perspectieven op je case. Een onderwerp waar jij misschien al veel te lang en diep in zit om nog ‘out of the box‘ te kunnen denken. Die gezamenlijke denkkracht levert heel snel verrassende, innovatieve oplossingen, die ook direct in de praktijk op een project zijn toe te passen.
Aan het einde van de dag moesten de teams hun creativiteit pitchen aan de jury
De winnaars kregen van Sander den Blanken, directeur BAM Infraconsult, de felbegeerde Dynamo Hackathon bokaal uitgereikt.