Software gebruik is een onlosmakelijk onderdeel van ons werkproces. Of het nu gaat om 3D-modellering of rapportages, we hebben overal software voor nodig. specialisten moeten nu, naast hun vakinhoudelijke kennis, ook over de nodige software-skills beschikken.
Naarmate onze softwaretools krachtiger en geavanceerder worden, moeten we ons op dit gebied blijven ontwikkelen en onze werkmethoden aan passen om concurrerend te blijven. Veel van de ontwerpen, die we moeten uitwerken vallen niet binnen de mogelijkheden van kant-en-klare software.
De realiteit is echter dat niet iedereen de tijd of de motivatie heeft om te leren coderen. Het is tijdrovend en je hebt daarnaast ook andere projecten die je moet uitvoeren. Gelukkig zijn er nieuwe tools beschikbaar die de kracht van het programmeren leveren zonder de noodzaak van al dat typen.
Visueel programmeren / Computational design tools
Terwijl ontwerpers van oudsher vertrouwen op intuïtie en ervaring om ontwerpproblemen op te lossen, is visueel programmeren gericht op het verbeteren van dat proces door het coderen van ontwerpbeslissingen met behulp van een computertaal. Het doel is niet om het eindresultaat noodzakelijkerwijs te documenteren, maar eerder de stappen die nodig zijn om dat resultaat te creëren.
Digital Engineering is een breed begrip dat vele activiteiten omvat, variërend van ontwerpgeneratie tot taakautomatisering. De rode draad is het gebruik van Computational design tools.
Met visueel programmeren bouwt u programma’s grafisch in plaats van code te schrijven. De uitgangen van de ene node worden aangesloten op de ingangen van een andere node. Een programma of “grafiek” stroomt van knooppunt naar knooppunt langs een netwerk van connectoren. Het resultaat is een grafische weergave van de stappen die nodig zijn om het eindontwerp te realiseren.
Welke ‘soorten’ tools zijn er
Er zijn een aantal tools op de markt. De meeste van deze tools werken bovenop andere softwareplatforms, zoals Microstation, Rhino of Revit. Hieronder staat een uitsplitsing van de vier meest populaire computationele ontwerphulpmiddelen.
Generative Components Is reeds lange tijd onder ons. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in 2003 en commercieel uitgebracht in 2007. Generative Components werkt met Microstation software maar er is een stand-alone versie beschikbaar is.
Grasshopper is een van de populairste computational design tools. het is een algoritmische modelleertool voor Rhino. Grasshopper bestaat al meer dan acht jaar. Het is een zeer volwassen product met een uitgebreide bibliotheek van nodes.
Dynamo is de visuele programmeertool van Autodesk. Het is beschikbaar in een gratis versie die rechtstreeks naar Revit linkt, maar ook in een betaalde, stand-alone versie. Dynamo groeit in populariteit en heeft een actieve community die nodes ontwikkelt om een scala aan toepassingen te ondersteunen.
Marionette is een product van Vectorworks. Het is direct ingebouwd in Vectorworks. Marionette is cross-platform, dus het werkt zowel op Mac als op Windows.
Herhalende taken automatiseren
Veel van wat je ziet bij Digital Engineering gaat over complexe geometrie en geavanceerd ontwerp. Maar de computational design tools kunnen veel meer dan dat. Omdat ze werken met de API van de software of de programmeerinterface van de applicatie, kunnen de meeste rekenkundige ontwerphulpmiddelen worden gebruikt om vervelende taken te automatiseren, zoals het hernoemen of kopiëren van elementen of weergaven.
Borging constructieve veiligheid
De belangrijkste taak van de constructeur is het borgen van de constructieve veiligheid. Voortgaande digitalisering beïnvloedt de risico’s die de constructieve veiligheid bedreigen. Sommige risico’s worden groter, sommige kleiner, de impact kan veranderen, er komen nieuwe risico’s bij en sommige risico’s blijven gelijk. in onderstaand figuur zijn van elk type verandering een aantal voorbeelden gegeven. De risico’s zijn onder andere afkomstig van het Kennisportaal Constructieve Veiligheid. (bron Stufid)
Het is van belang dat we binnen ons vakgebied bepalen welke maatregelen nodig zijn om de constructieve veiligheid te blijven borgen, rekening houdend met de verandering van risico’s.
Test wat je ontwerp ECHT doet.
Hoe weet je dat je ontwerp gaat presteren zoals je denkt dat het gaat doen? Computational design tools maken het eenvoudiger om de prestaties van een project te simuleren tijdens het ontwerpproces.
Terwijl simulatiegegevens geen vervanging zijn voor werkelijke, reële gegevens, biedt het wel een middel om ontwerpen te evalueren op basis van vergelijkbare criteria. Door snel te bepalen welk ontwerp meetbaar beter presteert dan de andere, heeft u meer tijd om gedetailleerde simulaties uit te voeren op dat geoptimaliseerde ontwerp. Computational design tools geven u een manier om deze bepaling te maken naarmate het ontwerp vordert, niet alleen aan het einde van het proces.
Door gebruik te maken van een rekenkundig ontwerpproces codeert u het ontwerp. Elke stap in het ontwerp wordt een reeks instructies die kunnen worden geëvalueerd, herzien en verbeterd. Evenzo vereist elke stap specifieke parameters. Door alle stappen van het ontwerpprobleem door te denken en rekening te houden met alle in- en uitgangen, creëert u effectief een proces dat kan worden begrepen en herhaald.
Denk algoritmisch
Tot slot vereist het rekenkundig ontwerp dat je logisch en stapsgewijs nadenkt. De meeste specialisten vertrouwen op intuïtie en creativiteit om problemen op te lossen. Dit soort denken past niet altijd in een linksdraaiend logisch proces. Maar wat als je deze intuïtie zou kunnen coderen? Je zou naar elke stap kunnen kijken en echt begrijpen wat er voor zorgt dat het werkt. Nog beter, je zou die ontwerplogica kunnen hergebruiken en in de loop van de tijd kunnen verbeteren.
Conclusie
Digital Engineering biedt een eenvoudige manier om de kracht van het rekenwerk in een ontwerpproces te benutten zonder te hoeven leren hoe je code moet schrijven. Met deze tools kunnen ontwerpers hun eigen tools maken. Laten we eerlijk zijn, elk project waar we aan werken is uniek met zijn eigen uitdagingen. Er is geen enkel stuk software dat alles kan doen wat we nodig hebben. Maar door onze eigen tools te creëren, kunnen we onze software op maat maken om voor ons te werken.
lees ook het artikel: Digital Twin