Afgelopen vakantie ben ik samen met mijn gezin op fietsvakantie geweest door ons mooie landje. Even het ‘hoofd leegmaken’ en de tijd nemen om na te denken over zaken die er echt toe doen…. Zo kwam ik via de Nederlandse natuur uit bij circulariteit.
Nu de coronacrisis dagelijks voorpaginanieuws is, lijken andere problemen in het verleden te liggen. Toch zijn het stikstofdossier, de PFAS-normering en de klimaatdoelen nog niet van tafel. Circulair werken kan ook bijdragen aan de reductie van CO2-emissies.
Rijkswaterstaat wil in 2030 circulair werken. Dat betekent: werken zonder nog afval te produceren.
Wat is circulariteit?
Van alle grondstoffen is slechts een beperkte voorraad aanwezig op aarde. Zo is bijvoorbeeld 75% van de beschikbare olie inmiddels gewonnen. Bovendien brengt het winnen van grondstoffen veel vervuiling met zich mee. Dat moet anders!
Wat is circulair bouwen?
We spreken van circulair bouwen als bij de totstandkoming van een project zo min mogelijk nieuwe grondstoffen worden gebruikt en zo min mogelijk vervuiling plaatsvindt. Men kijkt hierbij naar de gehele keten en dus niet alleen naar de materialen die gebruikt worden. Van ontwerp, tot bouw, tot exploitatie van het project. En juist in de ontwerpfase kunnen wij als Movares onze meerwaarde profileren.
Principes van circulair bouwen
Bij circulair bouwen komt veel kijken. De gehele keten wordt namelijk zo circulair mogelijk ingericht. Toch is het samen te vatten in onderstaande principes.
- Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke en herbruikbare bronnen
- Eindige bronnen dienen zo efficiënt mogelijk toegepast te worden
- Gebruikte materialen dienen bij een eventuele sloop hergebruikt te kunnen worden
- Verder zijn energiebesparing en duurzaamheid belangrijke kenmerken. In een ideale situatie moet een project bijvoorbeeld onderhoudsvriendelijk ontworpen worden, in zijn geheel herbruikbaar zijn en zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie.
Nederlandse voorbeelden
Hoe ziet circulair bouwen er in de praktijk uit? Ondanks dat we nog aan het begin van de curve staan, zijn er toch al enkele bijzondere projecten in de maak of reeds voltooid. Enkele voorbeelden van Nederlandse bodem:
- Brugbedieningscentrum Swettehûs in Leeuwarden wordt gebouwd zonder het gebruik van nieuwe grondstoffen en wordt volledig zelfvoorzienend op het gebied van energie.
- Circulair viaduct bij Kampen Het viaduct is circulair: zo is er geen afval, zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig en worden gebruikte grondstoffen op de meest hoogwaardige manier opnieuw benut. Dit is het eerste betonnen viaduct in Nederland dat zo is gebouwd. Daar zijn ook een aantal waardevolle lessen geleerd. Lees ze eens door. Erg interessant.